Bojler típusok: álló és fekvő bojler

A bojlereknek kialakításukat tekintve két fajtája van: álló vagy függesztett bojler, és fekvő bojler. Alapvetően, amikor az ember a bojlerre gondol, akkor a függőleges készülék jut eszébe, teljesen érthető módon. Szinte minden lakásban ilyen vízmelegítő van. De akkor miért létezik a fekvő társa?

 

A bojler működése

A kérdés megválaszolásához először is jobban meg kell értenünk, hogyan is működik a bojler. A berendezés két fő részből áll: egy vízmelegítő részből és egy víztartály részből. A vízmelegítő rész lehet elektromos fűtőszál vagy gáz üzemű égéstér. A víztartály pedig a már felmelegített vizet tartja melegen. Hogy villanybojlert vagy gázbojlert vásároljunk, azt magunk dönthetjük el, néhány szempont alapján. Ha be van kötve a gáz a lakásba, akkor mindkét vízmelegítő opció szóba jöhet, ha csak áram van, akkor marad a villanybojler. Fontos szempont, hogy a villanybojler sok áramot fogyaszt, ezért ez egy költségesebb megoldás – ugyanakkor esztétikusabb és diszkrétebb is lehet egy gázbojlerhez képest, amiben néha fellobban a kék tűz.

 

Bojler vásárlás

Nagyobb épületgépészeti áruházakban és néhány bojler webáruház kínálatában találhatunk álló és fekvő bojlereket is. Érdemes a víztartály mérete, energia tanúsítványa szerint is szűrnünk, esetleg az eladók segítségét is kérhetjük a vásárláshoz.

Fekvő bojler

Miért vesz valaki fekvő bojlert?

Az ok költőien egyszerű: akkor vesz az ember fekvő bojlert, ha az álló bojler nem fér el. Vannak olyan fürdőszobák, előszobák, ahol vagy az alacsony belmagasság miatt vagy a falak kialakítása miatt, de egy hagyományos függesztett bojler nem fér el. Ilyenkor kénytelen az ember vízszintesben gondolkodni. Elsőre fura látvány egy ilyen készülék, én is meglepődtem, amikor a bérelt lakásomban először megláttam. De hozzá lehet szokni.

 

A fekvő bojler hátránya

Sajnos a két típus nem ugyanolyan jó, a fekvő bojler inkább csak kényszermegoldás szokott lenni. Ennek oka pont a fent említett szerkezet béli különbségben keresendő. A készülék alján található ugyanis a melegítésért felelős rész (fűtőszál vagy tűztér), ami az ott lévő vizet felmelegíti. A meleg víz ezután felmegy a tartály felső részébe, helyére hidegebb víz kerül. Amikor meleg vizet használunk, akkor a rendszer éppen ezért a bojler tetejéről kezdi leengedni a forró vizet.

Hogyha fekvő bojlert használunk, akkor az természeténél fogva rosszabb energiafelhasználást eredményez: nagyobb felületen oszlik el a meleg víz és érintkezik a hidegebbel, a fűtőszál nem tudja egyenletesen melegíteni alulról a vizet, hanem csak oldalról-alulról. Ezért ugyanannyi meleg víz előállítása energiaigényesebb, és így drágább egy álló bojler esetén, mint egy fekvőnél.

A szükség azonban nagy úr. Hogyha a lakásunkba csak fekvő kivitelben fér el a bojler, akkor kénytelenek vagyunk olyat vásárolni.